Henk van Loon

Henk van Loon
Naam
Henk van Loon
Functie
Dirigent

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Henk van Loon. Afkomstig uit een muzikale familie, begon hij op jonge leeftijd bij muziekvereniging Oefening & Uitspanning in Wijk en Aalburg, en ontving zijn eerste muzieklessen op bugel van Henri Aarts en behaalde diverse diploma’s.

In de jaren 70 en 80 maakte hij met deze vereniging muzikale hoogtepunten mee en ook op solistisch gebied werden initiatieven genomen. Zo speelde hij samen met zijn broer Wim en Rinus Christ als trio op diverse concoursen en werden 3 maal op rij Nederlands kampioen voor ensembles. Het leverde hen een speciaal voor hen gecomponeerd werk (‘Symphonic Movements’ van Wim D. van Ligtenberg) op én een radio-opname.

Halverwege de 80-er jaren verruilde Henk Oefening & Uitspanning voor de Amsterdam Staff Band en toerde met het orkest door ondermeer Tsjechie, Canada, Engeland. Begin 90-er jaren stopte hij met actief muziekmaken en werd dirigent van gospelkoor Barechja uit Andel; hij dirigeerde dit orkest zo’n 15 jaar.

Een bezoek aan het Dutch Brass Festival in 2008 maakte dat Henk weer ging spelen; begin 2009 startte hij bij Brass Band Schoonhoven en speelt hier tot op de dag van vandaag. De band behaalde maar liefst 4 nationale titels in de hoogste divisie en behaalde op de Europese Kampioenschappen goede resultaten.

Het dirigeren is nog steeds een ambitie van de in Waardhuizen wonende muziekliefhebber; sinds augustus 2014 dirigeert hij het B-orkest / Jeugdorkest van muziekvereniging Juliana én geeft aan klein koper leerlingen les. En dat met veel plezier!